Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2021.02.24 09:22

Z jakiego mięsa powstaje i jak powinien wyglądać dobry kabanos?

Aromatyczne kabanosy na stałe weszły w menu Polaków. Czy jednak wiesz, jak powinien smakować tradycyjny kabanos? Po czym poznać, że ta cienka i długa kiełbaska jest faktycznie dobrym, tradycyjnym kabanosem? Z czego są produkowane?
Z jakiego mięsa powstaje i jak powinien wyglądać dobry kabanos?
Z jakiego mięsa powstaje i jak powinien wyglądać dobry kabanos?

Kabanosy to kiełbaski, które w lodówce bardzo się przydają. Zaspokajają głód o każdej porze dnia. Są świetnym rozwiązaniem do pracy. Bułka i kabanos, czy trzeba coś więcej? Idealnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach. Chrupiemy je przy okazji oglądania filmu, spędzania czasu z rodziną na grach i zabawach czy w trakcie wycieczek po górach. Kabanosy są po prostu niezastąpione. Dlatego warto wiedzieć, które są dobre!

Skąd się wziął kabanos?

Historia kabanosów sięga XIX wieka, ale nie na kiełbaskę tak mówiono. Mianem kaban określało się młodego wieprza, którego tuczono głównie ziemniakami. A mięso było wysokiej jakości. Natomiast kiełbaski zaczęły powstawać po pierwszej wojnie światowej. Rzeźnicy produkowali je w swoich małych masarniach. Różniły się wyglądem i smakiem. Prawdziwą popularność kabanosy zyskały w okresie PRL-u. Te długie, cienkie kiełbaski stały się naszym ekskluzywnym towarem eksportowym. A i na stołach pojawiały się często.

Jak powstaje kabanos?

Ta specyficzna kiełbaska wytwarzana jest z peklowanego mięsa wieprzowego. Im więcej mięsa w produkcie, tym lepiej. Kabanosy 100% mięsa znajdziesz na przykład w ofercie tego sklepu: https://www.wedliny.pl/produkty/kabanos/. We wstępnej fazie produkcji mięso jest rozdrabniane i peklowane, dzięki czemu ma ten charakterystyczny, intensywny smak. Niektórzy producenci wytwarzają kabanosy wyłącznie z konkretnych gatunków świń, co gwarantuje ich jakość. Jego smak jest pochodną wędzenia i suszenia oraz peklowania.

Charakterystyczny trzask

Dobry pod względem jakości i produkcji kabanos poznasz po charakterystycznym trzasku, przy przełamaniu kiełbaski. Kabanos cechuje pomarszczona powierzchnia i charakterystyczny ciemnoczerwony odcień. W środku widoczne są czerwone kawałki mięsa przeplatane białym tłuszczem. Dobry jakościowo kabanos powstaje według tradycyjnych receptur. W ich przypadku duże znaczenie ma sposób wędzenia. Na stronie wspomnianego wcześniej sklepu https://www.wedliny.pl/, wędliny, kiełbasy i kabanosy są wędzone na drewnie bukowym. Dzięki czemu mają charakterystyczny smak i aromat, którego nie da się uzyskać w inny sposób.

W sklepach do wyboru są różne kabanosy, klasyczne, z cielęciną czy z wołowiną. Zawsze warto kierować się składem.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 3890
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
17 września 2024 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
w środę, godzina 09:38 Brodziaki
Największy piknik historyczny w regionie już w tę niedzielę
w czwartek, godzina 20:14 Gmina Biłgoraj
Gmina żegna pięciu dyrektorów
w sobotę, godzina 15:02 Biłgoraj
Jubileusz biłgorajskiego liceum
W sobotę 28 września społeczność Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Papieża Jana Pawła II w Biłgoraju uroczyście obchodziła jubileusz 25-lecia istnienia szkoły. Był to wyjątkowy dzień pełen refleksji, wspomnień i spotkań, który zgromadził społeczność szkolną, absolwentów oraz przyjaciół placówki.
w sobotę, godzina 08:48 Potok Górny
Wolne stanowisko kierownicze
w czwartek, godzina 16:49 Biłgoraj
Utrudnienia w Biłgoraju po zdarzeniu drogowym [AKTUALIZACJA]
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl