Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
ZDROWIE Zdrowa żywność
2010.05.06 13:22 | aktualizacja: 2010.05.06 13:27

Bezpieczeństwo żywności - czy wiesz co jesz? cz. 1

Bezpieczeństwo żywności - czy wiesz co jesz? cz. 1
Bezpieczeństwo żywności - czy wiesz co jesz? cz. 1

Na całym świecie ludzie dążą do poczucia bezpieczeństwa we wszystkich sferach życia, chcą mieć dostęp i korzystać z produktów o wysokich parametrach bezpieczeństwa. W coraz większym stopniu odnosi się to również do żywności. Jest to wynik rosnącej świadomości na temat zależności stanu zdrowia i długości życia od spożywanej żywności. Istotnym czynnikiem "przyspieszonej edukacji" społeczeństwa w tym zakresie były głośne skandale związane z niebezpieczną żywnością. Pamiętamy przypadki wystąpienia choroby "szalonych krów", problem zanieczyszczenia paszy dla zwierząt związkami dioksyn w Belgii /1999 r./, czy przypadek skażenia ziarna paszowego nitrofenem w Niemczech / 2002 r./.

Problemy z jakością żywności stały się swoistym "katalizatorem" reformy systemu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej, której głównym celem jest odbudowanie zaufania europejskich konsumentów do produktów żywnościowych znajdujących się w obrocie na Wspólnym Rynku. Dąży się do zminimalizowania zagrożeń występujących na etapie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności. Jest to możliwe dzięki standardom higieny opracowanym zgodnie z najbardziej zaawansowaną wiedzą naukową. Konsumenci mają szeroki dostęp do informacji na temat potencjalnych zagrożeń i sposobu ich minimalizacji.

W polityce Unii Europejskiej w obszarze rolnictwa i ochrony praw konsumenta, zagadnienie jakości i bezpieczeństwa żywności jest kwestią priorytetową. Jest to przedmiot działalności Wspólnoty w kilku obszarach: Wspólnej Polityce Rolnej, rozwoju obszarów wiejskich, ochronie środowiska, obszarze zdrowia publicznego, ochrony praw konsumentów i rynku wewnętrznym.

W styczniu 2000 r. Komisja Europejska opublikowała Białą Księgę bezpieczeństwa żywności, która stała się ważnym krokiem w kierunku zmiany prawa regulującego ten obszar. W dokumencie tym określono kierunki strategii działania Komisji w zakresie prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. Biała Księga akcentuje także potrzebę, prowadzenia dialogu z konsumentami w celu dostarczania im informacji i ich edukacji.

Bezpieczeństwo żywności to pewność, że nie spowoduje ona szkodliwych skutków dla konsumenta, o ile jest przygotowana i spożywana zgodnie z przeznaczeniem.

(definicja podana w Kodeksie Żywnościowym FAO/WH O)

Utworzony z mocy przepisów Rozporządzenia Nr 178/2002 - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stanowi filar Unii Europejskiej w zakresie oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i pasz. Jego zadaniem jest zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowego w zakresie prawodawstwa i polityki Wspólnoty we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz, jak również w sprawach ściśle związanych ze zdrowiem i dobrem zwierząt oraz zdrowiem roślin. Urząd dostarcza niezależnej informacji o powyższych sprawach oraz o ryzyku. Jego misja obejmuje także naukowe doradztwo w zakresie odżywiania ludności, w szczególności w powiązaniu z prawodawstwem Wspólnoty, oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w tym także nowych technologii żywienia. Urząd szybko zyskał sobie renomę wśród zainteresowanych stron jako właściwy punkt odniesienia, dzięki swej niezależności, wysokiej jakości naukowej wydawanych opinii i informacji publicznej, przejrzystości stosowanych procedur i skuteczności w realizacji swoich zadań. Urząd wspierany jest siecią kompetentnych organizacji działających w UE. Siedziba EFSA znajduje się w Parmie we Włoszech.

Zz
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Zz dodany
 
Odsłon: 11093
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (1)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Ostatnio dodane komentarze
PL
859-887
~ Tatiana   PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.
WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.
A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.
18 lutego 2014
+1
-0
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
17 września 2024 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
w niedzielę, godzina 13:30 Biłgoraj
Tłumy na pikniku na biłgorajskim rynku [NOWE ZDJĘCIA]
w środę, godzina 09:38 Brodziaki
Największy piknik historyczny w regionie już w tę niedzielę
w sobotę, godzina 15:02 Biłgoraj
Jubileusz biłgorajskiego liceum
W sobotę 28 września społeczność Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Papieża Jana Pawła II w Biłgoraju uroczyście obchodziła jubileusz 25-lecia istnienia szkoły. Był to wyjątkowy dzień pełen refleksji, wspomnień i spotkań, który zgromadził społeczność szkolną, absolwentów oraz przyjaciół placówki.
w niedzielę, godzina 09:18 Powiat
Sześć miejscowości bez prądu, w tym Biszcza i Obsza
w czwartek, godzina 20:14 Gmina Biłgoraj
Gmina żegna pięciu dyrektorów
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl